Европа

Италия ще продължи да снабдява с оръжия Украйна

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Италия ще продължи да подкрепя Украйна в усилията й да освободи земите си от руския агресор и ще ѝ доставя оръжия. Това заяви украинският президент след разговорите си в Рим. Володимир Зеленски проведе срещи с президента Серджо Матарела и премиера Джорджа Мелони, а после имаше частна аудиенция при папа Франциск във Ватикана.

 

Чух, че Италия ще продължи да подкрепя Украйна толкова, колкото е необходимо, за да издържим и защитим народа си. Договорихме с Джорджа нови съвместни стъпки в отбраната. Има добри неща, които можем да направим заедно, за да защитим нашите небе и земя. Договорихме се за оръжия и системи за противовъздушна отбрана.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Двете страни са подписали съвместна декларация, в която се казва, че Италия подкрепя началото на преговорите за членството на Украйна в ЕС през 2023 г, както и получаване на правилните и точни сигнали по отношение на НАТО.

При срещата си с папа Франциск Зеленски го помоли да съдейства при освобождаването на стотици депортирани в Русия украински деца.

 

Разказах на папата за престъпленията, извършени от руските окупатори срещу нашия народ, за депортирането на украински деца. Дори не знаем точния брой на откраднатите и скритите деца от Русия. Помолих Негово светейшество да помогне да върнем децата ни у дома в Украйна. Вярвам, че волята и искреността на Негово светейшество може да доближи прилагането на нашата формула за мир, може да ни доближи до справедлив мир.

Володимир Зеленски – президент на Украйна 

Джорджа Мелони заяви, че страната ѝ подкрепя дипломатическо уреждане на конфликта и отново повтори призива си към Русия да прекрати военните действия и да изтегли войските си от украинска територия.

Рим подкрепя напълно формулата за мир от 10 точки на Киев, представена още преди няколко месеца.

При участие в програма на телевизия Rai Uno Зеленски каза, че към момента не е склонен да говори с руския президент Путин, тъй като нямало смисъл да се въвлича Русия в диалог.