Спорт

Отнеха шампионската титла на беларуския Шахтьор (Солигорск) заради черно тото

От Божидар Барабарев Божидар Барабарев Спортен редактор

Беларуската федерация по футбол отне шампионската титла за 2022-а година на Шахтьор (Солигорск), след като клубът бе признат за виновен в уреждане на мачове, съобщава националната информационна агенция на страната.

Също така Шахтьор е санкциониран с отнемане на 30 точки за настоящия сезон и 20 за следващия, след като федерацията призна, че висшестоящи ръководители на клуба са били в основата на схема за уреждане на мачове с цел печалба от тотализатори. Още два отбора са наказани по същото дело, като вицешампионът от предходната кампания Енергетик-БГУ (Минск), както и Белшина (Бобруйск) също са с отнети точки заради доказано участие в уреждане на срещи с цел печалба от залози.

При това развитие на нещата БАТЕ (Борисов) е подаден в УЕФА като шампион на бившата съветска република за миналата година и те ще играят в квалификациите за Шампионската лига, допълва още агенцията.

Беларуското първенство се провежда в обратен календар от март до ноември, като до момента са се изиграли седем кръга от настоящия сезон. Шахтьор (Солигорск) слиза на последното 15-о място с минус 17 точки. Енергетик-БГУ е с отнети 20 и продължава с минус 16. Белшина е наказана с отнемане на 10, като сега е с минус 8 пункта. При това положение Динамо (Минск) в момента излиза на върха в класирането.

Вижте още спортни новини във видеото.