Euronews Сега

Стефан Георгиев, социолог: На този етап наблюдаваме само анонсите

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Ако си представим, че всичко това е една игра на белот, на този етап наблюдаваме само анонсите. Това каза социологът Стефан Георгиев в извънредното студио на Euronews Bulgaria по повод ситуацията около вота на недоверие към правителството.

Ние не знаем какво ще се случи, дори и вотът да мине. Наблюдаваме един необоснован оптимизъм от страна на „Продължаваме промяната“, убедени, че вотът няма да мине, въпреки че аритметиката не ни дава тези надежди, уточни Георгиев.

Важността на въпроса ще успее ли вота на недоверие, зависи от хоризонта, с който мислим политическия процес в България. Ако хоризонтът ни е до края на тази седмица и до края на месеца, въпросът е много важен. Ако мислим малко по-дългосрочно, ще видим, че въпросът губи толкова голяма значимост и се превръща във второстепенен. Защото така или иначе, ние наблюдаваме, че това правителство е в криза. Това Народно събрание е в трус – може би не толкова очаквано спрямо сегашния момент, но каквото и да се случи при гласуването на този вот, ние ще знаем едно: дори и да оцелее, това правителство ще е на ръба. А ако пък вотът мине, ще бъдем свидетели на въртележка, тоест на връчване на мандати. Кризата е факт“, каза още социологът.

Цялото интервю вижте във видеото.