Политика

Проф. Вили Лилков: Депутатите да проявят мъдрост

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Депутатите трябва да проявят мъдрост в този момент и да не стават толкова големи заложници на разграничителните линии и на барикадите, които издигаха в продължение на две години. Навлезли сме в много сложен етап, от който може да се излезе само с мъдрост и със знание за това как са преодолявани политическите кризи преди години. Това каза в студиото на „Добро утро, Европа“ политикът и един от създателите на СДС проф. Вили Лилков.


„В момента ставаме свидетели на дълбока политическа криза, която няма да приключи с този вот на недоверие, нито пък със следващата парламентарна рулетка. Според мен партиите са изпаднали в толкова тежки противоречия една спрямо друга, че трудно ще излязат от тях. В момента това, което ми идва на ум да кажа на народните представители, е да последват примера на депутатите от 38-ото Народно събрание. Само ще припомня, че преди доста години, през 1996-а година, ситуацията в България беше също много тежка – икономическа криза, тежка политическа криза, политическа конфронтация и тогава депутатите от 38-ото Народно събрание намериха сили да подкрепят една декларация за национално съгласие за излизане от кризата“, напомни проф. Лилков.

„Ако трябва да направим анализ, е нужно да се върнем две години назад, когато започнаха протестите срещу правителството на ГЕРБ. Тогава, в желанието си да се наложат на политическия терен определени политици, определени политически сили, непрекъснато задаваха разграничителни линии – т.нар. червени линии. Най-често изричаните тогава фрази бяха „ние няма да допуснем“, „никога не ще направим“... Произнесоха се много заклинания, които направиха невъзможен политическия диалог“, така той си обяснява причините за сегашната ситуация.


Цялото интервю вижте във видеото.