Политика

Какви са вариантите при успешен вот на недоверие? Яница Петкова в извънредното студио на Euronews Bulgaria

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор

Яница Петкова, социолог от Галъп интернешънъл Болкан“, обяснява какво следва ако вотът на недоверие към правителството успее.

 

При успешен вот правителството подава оставка, съответно започва процедурата по връчване на мандати – първо на най-голямата партия, в нашия случай „Продължаваме промяната“. Те заявиха, че са готови да преговарят с всички, „с изключение на тези, които защитават стари корупционни практики“. Имайки предвид изказванията досега, кои парти и кои личности се свързват с такива корупционни практики в изказванията на „Продължаваме промяната“, струват ми се трудни преговори с ГЕРБ и с ДПС. Остават обаче партиите, които и в момента съставляват правителство. Така или иначе, мнозинство няма – няма как да се съберат достатъчно депутати от ДБ и БСП.

Вторият ни вариант е мандат на ГЕРБ. Тогава обаче отново не виждам как био могло да се събере някакво мнозинство около тях.

След това вече президентът има избор на кого да връчи мандат.

При всички положения, ако стигнем до минаване на този вот на недоверие, тоест на падане на правителството, най-вероятно ще се направят опити за съставяне на някакво правителство на малцинството. Което, най-вероятно ще трябва да работи поне до края на тази година и може би до пролетта.“