Общество

Живка Гроздева, Асоциацията на овощарите: Очакваме 30% по-скъпи череши тази година, реколтата няма да бъде добра

От Марина Матева Марина Матева Водещ

„Причината за високите цени е че към този момент на българския пазар няма все още значителни количества български череши, а става въпрос за вносни череши от Гърция. Количествата са малки, цените вероятно са просто спекулативни, защото няма достатъчно предлагане на пазара.“

Това коментира в ефира на Euronews Bulgaria Живка Гроздева от Управителния съвет на Асоциацията на овощарите в България. Тя посочи, че очаква българските череши да е появят на пазара скоро:

Най-ранните от Петрич до дни, а в края на май се очакват и първите ранни сортове от другите райони на страната. Там цените се очакват да бъдат много по-ниски – от 29 до 40 лева за килограм.

„Реколтата от череши тази година няма да бъде добра. Очакваме вследствие на което цените да бъдат по-високи, може би с около 30% в сравнение с миналогодишните. Очакваме цените през юни месец да бъдат около 3-4 лева за крайния потребител. Цената им на пазара ще е между 6 и 10 лв. През юни, когато ще има най-много череши на пазара, цената им ще е около 3-4 лв. Причината е измръзването на ранните череши, което допълнително оскъпява прибирането на стоката“, коментира Гроздева.

Тя отбеляза, че разходите на производителите на череши за растителна защита, торове и работна ръка продължават да растат.

Вижте целия разговор във видеото.