Европа

Земеделието в Испания е пред катастрофа заради сухата зима

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Нехарактерно суха зима имаше не само у нас, но и в редица южноевропейски страни. Липсата на дъжд в Испания ще окаже катастрофален ефект върху реколтата на повечето зърнени култури.

Испания може да остане без собствени запаси от пшеница и ечемик поради продължителната суша. Тенденцията се наблюдава в по-голямата част от страната. За да направи оценка на ситуацията, правителството свиква среща с Националния комитет по засушаването в сряда.

 

Ако нивата на валежите не се подобрят в рамките на няколко дни, производството на култури, особено на зимни зърнени култури, ще бъде значително намалено. Перспективите не са никак добри. Ако продължава така, логично е реколтата да намалее, а следователно и цените да се повишат.

Серхио Висенте-Серрано, учен

Други европейски страни също са изправени пред този проблем. Карта, съставена от Службата за климатични промени "Коперник", показва ниска влажност на почвата в много южни райони на континента през януари.

 

Обикновено, особено в южноевропейските страни, очакваме есенна и зимна нова порция дъжд. Тази година това не се случи в много от тези страни. Така че ще навлезем в селскостопанския сезон, сезона на растеж, с много ниска почвена влажност. Трябва да търсим нови технологии, които използват по-малко вода. И така наистина да се стремим да рециклираме колкото се може повече вода или да имаме по-малък отпечатък върху наличната вода.

Саманта Бърджъс, учен от „Коперник“

Експертите в Испания смятат, че реколтата от пшеница и ечемик в повечето автономни области като Андалусия, Екстрамадура, Мурсия и Каталуния, най-вероятно ще бъдат цялостно изгубени.