Политика

Мария Габриел взе отпуск като еврокомисар и покани партиите на срещи като кандидат-премиер (Обзор)

От Euronews България Euronews България

След разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен във вторник, считано от 10 май еврокомисарят Мария Габриел е в неплатен отпуск. Това заяви заместник-директорът на говорителите на Комисията Дана Спинант. Задълженията от портфолиото на Габриел ще поемат заместник-председателите Маргрете Вестагер и Маргаритис Схинас. Комисията ще съобщи за тези промени на Европейския парламент и на Съвета на ЕС.

Председателят фон дер Лайен разреши на комисар Габриел да използва неплатен отпуск, считано от днес. За да може тя да участва в евентуалното формиране на правителство в България. През периода на неплатения отпуск, функциите й ще поемат отговорните зам.-председатели Вестагер и Схинас. Спрямо интеринституционалните ни правила, Комисията ще информира Парламента и Съвета за промените.

Дана Спинант, зам.-директор на говорителите на ЕК

Дана Спинант отказа да прави спекулации относно какви биха били следващите стъпки на действие в случай на овакантяване на поста на Габриел. Говорителят подчерта, че процедурата за определянето на кандидати за еврокомисари предвижда всяко правителство да направи предложение - българските власти трябва да изпратят предложение. Гаранции обаче дали Габриел би била наследена от друг българин няма.

Междувременно председателят на групата на ЕНП в Европейския парламент Манфред Вебер приветства номинацията на Габриел за премиер на България. В Туитър той написа, че тя има опита и качествата да преодолее политическата безизходица в страната.


Кандидат-премиерът започва разговори с партиите в парламента

Номинираната от ГЕРБ–СДС Мария Габриел ще се срещне утре с представители на партиите в Народното събрание. По време на разговорите ще бъдат обсъдени темите, засягащи дневния ред на обществото и възможността за подкрепа на правителство, което да изведе България от политическата криза. В срещите ще участва и ръководството на ПГ на ГЕРБ – СДС.

Разговорите ще се проведат в зала „Запад“ на Народното събрание, както следва:

  • С ПГ на "Движение за права и свободи" – в 11:30 часа;
  • С ПГ на "БСП за България" – в 13:30 часа;
  • С ПГ "Има Такъв Народ" – в 15:30 часа.



ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ в задочна комуникация през медиите – не могат да се разберат кога да е срещата помежду им

Първоначално от ГЕРБ разпространиха график, според който срещата им с ПГ на "Продължаваме Промяната-Демократична България" беше насрочена за четвъртък в 10:00 часа. Впоследствие обаче от обединението оповестиха, че тя се измества за късния следобед в петък, 12 май, "за да могат да се включат и лидерите на ПП Кирил Петков и Асен Василев."

Късно вечерта последва реакция и от пресцентъра на ГЕРБ. От партията на Бойко Борисов разпространиха прессъобщение, в което посочват, че техните представители и кандидатът за премиер Мария Габриел все пак ще очакват представителите на ПП-ДБ утре в 10:00 часа в зала „Запад“ на Народното събрание.

„Доколкото ни е известно в София са съпредседателите на ПГ на ПП-ДБ Николай Денков и Атанас Атанасов, както и Христо Иванов и Владислав Панев. Очакваме, че при 7 партии и 77 НПО има лидери, които са в България и могат да участват в срещата, която първоначално приеха“, пишат от ГЕРБ.

Повече за това коя е Мария Габриел вижте във видеото.