Политика

Еврокомисарят Мария Габриел е кандидатът на ГЕРБ за премиер (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

В нашия мандат кандидатът за премиер ще бъде сегашният български еврокомисар Мария Габриел.

Това заяви от парламентарната трибуна лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Това, което е дадено на България и на българския еврокомисар Мария Габриел са ресорите иновациите, научните изследвания, културата и младежта - все теми, по които всички ние имаме написано в програмите си доста", обърна се към пленарната зала Борисов. Той съобщи, че разговорите за подкрепа от политическите сили за правителство на ГЕРБ с първия мандат ще бъдат водени именно от Габриел. 

Мария Габриел е българският европейски комисар с ресор „Иновации, наука, култура, образование и младеж“ от 1 декември 2019 г. В предишния състав на комисията тя също бе еврокомисар в продължение на две години и отговаряше за цифровата икономика.

Родена е през 1979 г. в Гоце Делчев. Завършила е бакалавърска степен по български и френски език в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, а през 2003 г. получава магистърска степен по „Сравнителна политика и международни отношения“ в Бордо, Франция.

От 2009 г. е член на Европейския парламент от ГЕРБ в групата на Европейската народна партия, в която е заемала редица ръководни постове.