Политика

В интервю за БНР Алексей Петров поиска оттегляне на главния прокурор

От Euronews България Euronews България
Aleksey Petrov BGNES Снимка: БГНЕС

Иван Гешев трябва да се оттегли от позицията, която заема, до приключване на разследването за взрива срещу него. Това разследване ще продължи много дълго. Ако аз бях на негово място, щях да се оттегля изобщо.

Това заяви в интервю за БНР бившата барета Алексей Петров. По неговото мнение такова оттегляне "би отпушило държавата в изключително много направления, дори стратегически".

Повод за интервюто е появата на две снимки във фейсбук профил на Петров. На тях той е в компанията на още един човек, а според придружаващия текст неговото име е д-р Саймън Ципис – експерт по национална сигурност от Израел.

По същото време предмет на разгорещена полемика стана съобщението на българските разследващи власти, че експерт от Израел им помага да установят какво се е случило при покушението срещу автомобила на Иван Гешев от 1 май.

Появиха се коментари, че става въпрос за един и същи човек и че именно Петров е довел въпросния експерт да помага на разследващите.

"Злонамерени хора често се опитват да ме въвличат в неща, в които не участвам. Д-р Ципис има друга експертиза - той е мой колега и партньор в университета ("Паисий Хилендарски" в Пловдив, където Алексей Петров е преподавател - бел.ред.). Разработваме с него магистърска програма, свързана с политически науки и сигурност. Аз нямам връзка с митичния израелски експерт, който се свързва със случая с главния прокурор", каза Алексей Петров.

По думите му няма нищо лошо да се използват израелски експерти в сферата на сигурността и това било стара практика. По-тревожното обаче било, че главният прокурор е разпоредил за допускането на този човек в разследване срещу себе си.

"Тук ще възникнат и много въпроси дали това действие не е било и практика по други казуси", добави Петров.

Междувременно посещението на главния прокурор в Америка, за което се разчу през уикенда, бе официално оповестено от пресцентъра на прокуратурата, а от съобщението става ясно, че към момента визитата е също на еврейска тематика.

Гешев и придружаващият го председател на Асоциацията на прокурорите Владимир Николов се срещнали с представители на големите еврейски организации в САЩ - Американското ционистко движение, Американския еврейски комитет, Световния еврейски конгрес, „B'nai B'rith International“ – най-старата еврейска обществена организация, Лигата против поругаването и Конференцията на президентите на американски еврейски организации.

„Срещата бе по покана на Михаел Лауфер, председател на Борда на директорите на Американското ционистко движение. По думите на директора на организацията Хърбърт Блок поканата е вследствие на активната и категорична позиция на Иван Гешев и ръководената от него институция за противодействие на престъпленията от омраза, възпиране на проявленията на езика на омразата и пресичането на всеки опит за антидемократични прояви, поставящи под заплаха сигурността и свободата на изразяване на всеки български гражданин“, гласи съобщението на прокуратурата.

Гешев обяснил на домакините си, че българите са по-скоро толерантни към еврейската общност и проявите на антисемитизъм у нас са инциденти, а не тенденция.

Темата с взрива срещу главния прокурор се появява едва в края на съобщението. „Представителите на най-големите еврейски организации в САЩ изразиха своята категорична подкрепа към главния прокурор Иван Гешев по повод извършения срещу него атентат на 1 май“, се казва в него.

Според Алексей Петров случилото се с Гешев е терористичен акт, без значение какви са конкретните обстоятелства и подбуди.

"Няма значение каква е мощността на взрива и няма значение кой е субектът на този акт, въпросът е кой е обектът. А обектът е представител на държавна институция. При тероризма ефектът не се измерва с разрушения, а с психологическо въздействие", обясни бившата барета.