Свят

Израел уби трима лидери на „Ислямски джихад“ в Газа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Израелската армия уби трима висши командири на радикалната палестинска групировка „Ислямски джихад“. Това е станало при извършване на прецизни въздушни удари рано сутринта във вторник.
Ракети са ударили последния етаж на жилищна сграда в град Газа и къща в южния град Рафах.

Директор на болница е съобщил пред АП, че при ударите са били убити 12 души. Още над 20 са ранени.
Ликвидирани са Халил Бахтани, командир на „Ислямски джихад“ за северната част на ивицата Газа; Тарек Езедин, посредник между членовете на групировката в Газа и на Западния бряг; и Джихад Ганам, секретар на военния съвет на „Ислямски джихад“. Израелската армия смята, че тримата са отговорни за неотдавнашния обстрел по Израел от ивицата Газа.

Убити са също съпругите на командирите на въоръженото крило „Бригадите Ал Кудс“ и няколко от децата им. „Хамас“ – основната радикална групировка в Газа – обеща отмъщение за ударите.

 

Ционистката окупация извърши голямо престъпление днес на разсъмване, като атакува жилищни сгради, превръщайки в мъченици деца, жени и възрастни хора, вземайки на прицел лидерите на съпротивата. Палестинският народ и неговата съпротива ще отговорят на това престъпление по съответстващ начин. Окупацията има илюзия, че може да спре съпротивата на палестинския народ чрез проливане на кръв и подобни престъпления.

Хазем Касем – говорител на Хамас

В очакване на палестински ракетни атаки израелската армия препоръча на цивилни жители на общности в рамките на 40 км от Газа да имат готовност да се скрият в определени бомбоубежища.
Два контролно-пропускателни пункта по границата с палестинската територия са затворени за влизане и излизане на хора и стоки до второ нареждане, съобщи израелското министерство на отбраната.
Ударите бяха нанесени в обстановка на повишаващо се напрежение между Израел и палестински екстремисти в Газа. Миналата седмица палестински бойци изстреляха от анклава ракети към Южен Израел след смъртта в израелски арест на високопоставен активист на „Ислямски джихад“, обявил гладна стачка.