Свят

Лидер на "Ислямски джихад" почина в затвор в Израел

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Най-малко три ракети бяха изстреляни от Ивицата Газа по посока на Израел, часове, след като в израелски затвор почина високопоставен член на „Ислямски джихад“. Хадер Аднан почина след 86-дневна гладна стачка.

След 86 дни гладна стачка в затвор в Израел почина Хадер Аднан. Той беше висш представител на палестинската радикална групировка „Ислямски джихад“. Смъртта на Аднан е предпоставка за ново напрежение между Палестина и Израел. Само часове след обявяването на новината за смъртта на джихадиста, палестинците изстреляха най-малко три ракети срещу Израел.

 

Това, което се случи с шейх Хадер Аднан, е абсолютно престъпление, за което Израел носи пълна и пряка отговорност, както и всички нейни мръсни инструменти, включително фалшиви съдилища, военни прокурори, служби за сигурност и затворническа служба. Всички те са партньори в това престъпление, за което ще платят скъпо. Това престъпление няма да остане без отговор.

Даууд Шахаб, „Ислямски джихад“

Аднан е бил намерен в безсъзнание в килията си, откаран е при лекар, но е било късно. 44-годишният Хадер Аднан беше обвинен в принадлежност към терористична група и подстрекателство и трябваше да бъде изправен пред съда този месец.

 

Палестинският гняв е голям. Този гняв се изразява под различни форми, включително чрез ракетите, които бяха изстреляни от Ивицата Газа, но по принцип ще има болезнен отговор срещу Тел Авив. Кога, къде и как, това са въпроси, които зависят от много неща.

Даууд Шахаб, „Ислямски джихад“

Хадер Аднан е бил задържан и освобождаван, обявявал е гладна стачка пет пъти от 2004 г. насам.