Европа

Представител на ЕП: С влизането в еврозоната България ще стане част от ядрото на ЕС

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Съветският съюз доста отдавна се разпадна. Може би е време да гледаме в бъдещето, не в миналото и да отбелязваме Деня на Европа, а не на победата. В основната част на света краят на Втората световна война се отбелязва на 8 май. Само Русия и няколко от бившите републики го отбелязват на 9 май.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Теодор Стойчев, ръководител на бюрото на Европесйкия парламент у нас.

Никой не се е опитвал да засенчва честванията в Русия. Това е моментът, в който е било необходимо да се направи крачка напред и да бъдат преодолени последствията от Втората световна война. И най-важното – да бъдат създадени условия, така че да не могат да възникват толкова лесно конфликти между водещите европейски държави за в бъдеще.

 

Идеята е, че обединявайки се, обединявайки някои ключови производства за оръжия, конфликтът ще бъде много по-труден между европейските държави. И е факт, че от тогава досега военен конфликт между държавите в ЕС е невъзможен.

Мерките и санкциите, които ЕС взе по повод войната в Украйна са абсолютно адекватни. Позицията е единна, макар да има някои разминавания, което е нормално. Нашата национална позиция няма да я коментирам. Ще коментирам европейската, която е абсолютно ясна и еднозначна. Дори се стига до отпускането на средства за закупуването на боеприпаси за Украйна – нещо, което ЕС за първи път прави.

Няма разширяване и нови държави-членки поради това, че ЕС не е готов да ги приеме. Иначе има много държави, които са кандидатки – Северна Македония, Сърбия, Черна гора, Косово, Украйна и Молдова, Грузия... За разширяването е необходимо единодушие – дори една държава може да го блокира.

Подписвайки договора за членство в ЕС, ние категорично сме поели ангажимента да въведем еврото като парична единица. Тогава ще бъдем част от ядрото на ЕС. Така или иначе монетарната политика на Европейската централна банка определя и нашата заради валутния борд.

Вижте цялото интервю във видеото.