Култура

160 млн. зрители ще проследят Евровизия в Ливърпул, вместо в Украйна

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Днес започва 67-ото издание на Евровизия. Кой ще е победителят ще стане ясно в събота. Тази година България няма да вземе участие в музикалната надпревара. Но българка е част от групата, която ще представи Чехия. В песента се пее на няколко езика, сред които български и украински. Конкурсът се провежда в Ливърпул, след като Украйна се отказа от домакинството си заради пълномащабната инвазия.

Очаква се над 160 милиона зрители да проследят тазгодишното издание на Евровизия. Роксолaна Шимчук си спомня за миналогодишното издание със сълзи на очи. 

Сълзи на гордост с групата Калуш Оркестра, която спечели в разгара на пълномащабната руска война, но и гордост от популяризирането на националната носия на своята страна.

Вокалът на групата Олег носи буковински кептар – традиционен елек с бродерия на 100 години, който е бил взет от частната колекция на Роксолaна. 

Задачата - да се съчетае рап с украинските традиции - не е била лесна. 

 

Имахме две задачи: Първата - да се подчертае автентичността. Втората беше да не се сваля розовата шапка при никакви обстоятелства. Съчетаването на двете не беше лесна задача. Украйна трябваше да изглежда красива, затова реших да заема на Олег този кептар от частната колекция. Той е ценен не само като артефакт, но и като дрехата, с която Украйна спечели конкурса за песен на "Евровизия" по време на войната.

Роксолaна Шимчук, колекционер на украински етно облекла

Тази жителка на Лвов е любителка на украинските носии. Казва, че Калуш са направили много за популяризирането на традиционните украински облекла по света.

 

Що се отнася до всекидневното облекло, няма да носим всеки ден кептар, но определено ще го носим в църквата или на някои големи празници. Харесва ми да нося национални носии, защото те всъщност са свързани с душата ни, с любовта ни, с традициите и с ръчния труд. Тази енергия е напълно различна от масовото производство. 

Елена Андрейко

Дизайнери са посветили творчеството си на това да покажат на света красотата на украински носии. Оксана Караванска извежда бродериите на своята страна на световните подиуми в Ню Йорк, Париж, Лондон.