Свят

Преди Евровизия: "Най-голямото пеене в света" ще подкрепя Украйна

От Euronews България Euronews България
Liverpool Eurovision Euronews Музеят на Ливърпул (вляво) ще бъде домакин на инициативата "Най-голямото пеене в света", а избраната песен тематично е "With a little help from my friends" на The Beatles. Снимка: AP

Концерт под наслов "Най-голямото пеене в света" ще се проведе в Ливърпул на 13 май в знак на солидарност с Украйна. Той ще се състои непосредствено преди "Евровизия", чийто домакин тази година е Великобритания. 

Кампанията #HelpUkraineSong приканва хорове, музиканти и широката общественост от цял свят да запишат свое изпълнение на популярния хит на Бийтълс "With A Little Help From My Friends" и да го качат в социалните мрежи.

А желаещите да го направят на живо ще могат да пеят на сцена в Ливърпул. Домакин на събитието ще бъде Музеят в Ливърпул. Сцени ще има и в други емблематични за Обединеното кралство атракции като Лондонското око, кулата в Блекпул и замъка Уоруик, както и на други места по света. 

Идеята е на Валери Баундс, която е ръководител на креативна агенция в Ливърпул.

"Самите украинци ми казаха, че музиката и пеенето са неразделна част от тяхната култура, така че това е идеалният начин да изразим подкрепата си", казва Баундс.

Като голям почитател на Евровизия и доброволец в Червения кръст, както и човек, който е работил с украински бежанци, тя вижда възможност да обедини света на музиката и благотворителността.

Кампанията #HelpUkraineSong получи подкрепа от редица партньори, сред които платформата за набиране на средства United 24 на президента Володимир Зеленски, детската благотворителна организация War Child и Министерството на културата на Украйна.

Всички средства, генерирани от #HelpUkraineSong, ще бъдат дарени на War Child - единствената специализирана благотворителна организация, която помага на деца, пострадали от война.