Euronews Сега

12 души загинаха и 31 бяха ранени при тежка верижна катастрофа в Турция

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Тежък пътен инцидент беляза почивните дни в Турция. Най-малко 12 души загинаха, а поне 30 са ранени в южната провинция Хатай. При катастрофата камион се е сблъскал с девет автомобила и два микробуса, които са пламнали.

12 души загинаха и 31 бяха ранени при инцидента в окръг Хатай, Южна Турция, съобщи турският министър на здравеопазването Фахретин Коджа. Състоянието на трима от ранените е много тежко. Инцидентът е станал снощи на пътя Искендерун-Антакия. До катастрофата се е стигнало, след като шофьорът на камион е изгубил контрол над превозното средство и първо се е врязал във влекач, а след това е преминал в насрещното платно и е ударил 9 автомобила и два микробуса. Камионът и двата микробуса са се запалили и пожарът ги е овъглил.

Доколкото знаем, камион, който е загубил контрол над спирачките си, се е ударил в камион за превоз на дълги товари в отсрещната лента. Врязал се е в хората, които са празнували изпращането на мъжете им в армията. Както виждате, спасителните дейности продължават. Нека Бог им даде сили. Нямам думи.

Очевидец

Много от автомобилите са били паркирани край пътя в близост до бензиностанция, докато приятели и роднини са се сбогували с мъжете, заминаващи на задължителна военна служба. На мястото на произшествието са изпратени незабавно екипи на жандармерията, пожарникари, 22 линейки, екипи на Националните медицински спасителни екипи. Пострадалите при инцидента са закарани в болници в района

Хатай е една от най-засегнатите от 11-те турски провинции, засегнати от земетресението на 6 февруари, което опустоши части от Турция и Сирия. Районът буквално бе сринат със земята.