Свят

Стрелец уби осем души в търговски център в щата Тексас

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Въоръжен мъж е застрелял осем души и е ранил още седем пред оживен търговски център северно от Далас.

Стрелецът, за когото властите твърдят, че е действал сам, е открил огън пред търговски център в град Алън, Тексас, съобщи на пресконференция началникът на местната полиция. Полицай, който не е бил на работа, се е намирал в мола, чул изстрелите, открил е огън по заподозрения и го неутрализирал. След това се обадил и за линейки. Здравната служба, която управлява 16 болници в района, заяви, че в нейните травматологични центрове са приети ранени, които са на възраст от 5 до 61 години.

 

Екипите ни за спасителни операции откриха на място седем загинали. Транспортирахме девет души в болница, в травматологични заведения в района. Трима са в критично състояние, а четирима са стабилизирани. Към момента смятаме, че стрелецът е действал сам. Обръщаме се към обществеността с молба за помощ. Ако сте свидетел, ако разполагате с някакъв видеозапис, моля, обадете се.

Джонатан Бойд, началник на пожарната служба в Алън

Полицейски служители бързо са извеждали хората от търговския център. Провежда се активно разследване. Силите на реда призоваха хората да избягват района. Губернаторът на щата Тексас Грег Абът нарече стрелбата "неописуема трагедия" и заяви, че щатските власти са готови да предложат всякаква помощ, от която местните власти биха имали нужда.

 

Днес е трагичен ден за град Алън. Ние сме силна и грижовна общност и всички искаме жертвите и техните семейства, засегнати от тази трагедия, да знаят, че сме тук за вас. Град Алън обещава да ви окаже пълна подкрепа.

Кен Фулк, кмет на град Алън

Град Алън, Тексас, е с население от около 100 000 души.

При друга стрелба в американския град Чико, щата Калифорния е убит един човек, а други петима бяха ранени при стрелба на увеселение. Пристигналите на място служители на реда са открили шестима души с огнестрелни рани. Всички пострадали са настанени в болница, но е починало 17-годишното момиче. Произшествието е станало на една пресечка от Калифорнийския университет в Чико, който има 14 000 студенти

Масовите стрелби станаха нещо обичайно в САЩ, като само през тази година те са почти 200.