Свят

Над 100 души са загинали след обилните валежи в Конго

От Euronews България Euronews България

Над 100 души са загинали при наводнения и свлачища, предизвикани от проливни дъждове през нощта в източната провинция на Конго Южно Киву. Две реки са излезли от коритата си след мощния порой. Заради огромнито количество вода са се отключили множество свлачищаБлизо 75% от домовете в околните села са били отнесени, а заедно с тях училища и здравен център

 

 

Видяхме как водата приижда бързо и започва да събаря къщите. Беше около 6 ч. сутринта. Започнаха да се чуват писъци. Видях как водата отнася хора, а моето семейство едва успя да се спаси.

Алине Нсимире, оцеляла

Местните жители призовават за незабавна помощ. Спасителите все още работят, за да открият всички, които може да са попаднали под развалините на домовете си. Управата на провинция Южно Киву изрази съболезнования към семействата на пострадалите и починалите. Те ще изпратят експерти на мястото на инцидента, които да оценят щетите и да създадат план за възстановяване на региона.

 

Молим нашето правителство да осигури отводнителна система. Молим и неправителствените организации, ако могат да ни осигурят храна, както и средства за строителство. Също така молим правителството да се погрижи за децата, които вече нямат родители, както и за родителите, които вече нямат деца. Винаги сме били застрашени от наводнения и свлачища, но правителството никога не е правило нещо, за да ни защити от тези беди.

Калуме Машаури, пострадал

Последният инцидент от подобен мащаб се случи през октомври 2014 г., когато наводнения разрушиха над 700 къщи. По данни на Организацията на обединените нации тогава над 130 души са обявени за изчезнали. Проливните дъждове донесоха страдания на хиляди хора в Източна Африка, като в някои части на Уганда и Кения също имаше обилни валежи. Наводнения и свлачища в Руанда причиниха смъртта на 129 души по-рано тази седмица.