Политика

ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС се надцакват на кого е по-добрият вариант за управление (Обновена)

От Euronews България Euronews България
Kiril Petkov BGNES Снимка: БГНЕС

„Ако махнем целия театър, който се случва, реално сме в първия мандат на ГЕРБ. Пред тях има 3 избора и те са много ясни“. Така съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков отговори на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано заяви, че не е възможно редовно правителство с втория мандат и че ако ПП-ДБ не загърбят „арогантността си, отиваме отново на избори.“

Кирил Петков коментира между какво трябва да избира ГЕРБ. "Първият, правят правителство на ГЕРБ. На малцинството, на личностите, на експертите, програмно, както и да го наричате. И отиват при ДПС и искат подкрепа от хора като Делян Пеевски", каза Петков.

"Избор две - казват "не можем да направим правителство, отиваме на избори". Това го чухме от Бойко Борисов", обясни той. По думите му в този вариант обаче ще изгубим 3 месеца време, европейски средства и рискуваме да станем второстепенна държава в ЕС, а Румъния да ни изпревари за Шенген. 

"Третият вариант е много прост - подкрепят правителство с втория мандат. Бяхме абсолютно прозрачни от самото начало със законодателната и управленската програма. Ако имат критики по програмата, няма проблем. Ако препоръките им са добри за държавата, ние ще ги чуем, ще ги впишем. Всичко е възможно", заяви Петков, като настоя ГЕРБ да кажат ясно кой от трите избора ще направят. 

"Ние сме казали много ясно, че сме готови да ни контролират в НС, през комисиите. Могат да викат министри всяка седмица да се обясняват", каза още той. Николай Денков, който е номинацията на ПП-ДБ за премиер, трябвало да има екип, на който да се довери. Според Петков по-добър за финансов министър от Асен Василев нямало. Той щял да направи така, както миналата година, дефицитът да е 3%.

"Огледална оферта"

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отвърна с "огледална оферта - подкрепа само с първия мандат".

"За тях обаче има само два варианта. Първият вариант - подкрепят ето тази програма "България след кризите; план за възстановяване" с първия възможен мандат, защото те нямат опция да си избират каквото и да е. Вторият им вариант е избори".

Атанасова не изключи провеждане на втори кръг преговори в търсене на управленска формула за споделената отговорност.

"Те нямат опция да си избират каквото и да е. "Възраждане" им отказаха, ИТН им отказаха, ДПС им отказаха. БСП все още като че ли не са казали категорично дали биха подкрепили мандат на "Продължаваме промяната", каза тя пред репортери в НС. Припомни, че вчера ДПС обявиха, че повече няма да водят разговори с тях, защото са ги пренебрегнали. "От нас не искат участие на споделена отговорност, искат само да ги контролираме законодателно. Вторият им вариант е избори. Кой има повече варианти", попита риторично Атанасова.