Политика

Борисов заподозря Христо Иванов, че го е срам от ПП. Иванов му отвърна - без интриги! (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Отговорността бива изправена срещу безотговорност. Слушах внимателно. Вчера много пъти повторих: Коалиция с БСП и ДПС няма да правим. ИТН бяха първите, които употребиха думата "чегъртане".

Казах: срещу безотговорността на ПП и ДБ, личностите в парламента трябва да вземат решение дали да се отива на избори или не. Защото всички анализатори обясняват колко е лошо да се отиде на избори.

Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в парламента.

Вчера чух и доста от лидерите на другите партии. Още преди да сме почнали да се срещаме, чуваме кой ще е помощно колело, нямало да е такова... Чакайте, ние и това не предлагаме! Искате избори, искате дефолт още през юни - ще го получите! И медиите сте част от това!

"Щом всички вкупом политическите партии искат да паднем в пропастта, ще паднем. Българите трябва задължително да ни накажат така, както ни се полага. Да искат с 60 депутата от 240 да ти дадат абсолютна власт е арогантно, безотговорно и неосъществимо. Абсолютно същото се отнася и до нас. Затова ще се отнесем с уважение към другите политически парти и ще им представим нашата програма", добави лидерът на ГЕРБ.

Той отхвърли прогнозите и теориите, че ще се преориентира към коалиция с ДПС и БСП. 

"Ние предлагаме само личности - за един месец, за шест месеца, за една година. За да не може ПП-тата и ДБ-тата да се хванат и мокрият им сън да стане реалност - ГЕРБ, ДПС и БСП. За да ни биели на местните избори. Няма да стане, няма да го позволя. Няма да допусна да ми залепите етикет", отсече Борисов. 

30 дена взимаме заплати и нула работа сме свършили, следващите 30 ще е същото. Всички ще се засилим и ще паднем в пропастта, които са следващи избори. Пожелавам на президента Радев да бъде жив и здрав, защото дълго ще управлява, и е последното спасение на българите в момента. Това го казвам на Христо Иванов, Атанас Атанасов и на всички тези, които стоят настрани от ДБ-тата, срамуват се от ПП-тата, но мълчат, потривайки ръчички, че могат да вземат нещо в местната власт”, каза още Борисов.

"Без интриги"

“Наистина ли ще се занимаваме с някакви интриги?“. Така съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов отговори на репортерски въпроси в кулоарите на парламента по повод казаното от лидера на Бойко Борисов по-рано, че „Христо Иванов и Атанас Атанасов ги е срам от ПП, но стоят отстрани и се надяват да ги бият на местните избори“.

На въпроса дали това наистина е така, Иванов отговори: „Това е несериозно и нелогично“. „Ние имаме коалиция, там се вземат решения, има органи, следва се някаква коалиционна логика на поведение“, допълни той, като подчерта, че „има ясно решение“.

„Тази страна трябва да има управление. Подобно разменяне на такива абсолютно интригантски реплики…трябваше да го питате, защо си позволява да се кара на медиите, а не да ме питате мен какво бил казал той за моите чувства. Дайте да не се занимаваме с несериозни интриги“, настоя Христо Иванов.


Обзор на политическия ден вижте в репортажа на Камелия Колева: