Икономика

Редакционният мениджър на Euronews: Отличавате се с достоверна и независима журналистика

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Една година. Точно толкова мина от старта на българския филиал на европейския канал Euronews. Годината беше изпълнена с предизвикателства и срещи, не само с български, но и световни знаменитости.

А сега представяме оценката, която даде за нашата работа редакционния мениджър на филиалите на Euronews Франсоа Шиняк.

 

Една година Euronews България – с какво, според Вас се отличихме?

- Като за начало, честита годишнина на всички и поздравления на целия екип за работата, която извършвате! Отличихте се по една съществена черта- предоставянето на достоверна и абсолютно независима информация. Вие сте част от българския медиен пазар, който е доста конкурентен. И въпреки това, от една година насам, вие успяхте да приложите емблематичната черта на Euronews. А тя е, отново повтарям - предоставянето на достоверна и независима информация. Именно това правихте и вие през изминалите месеци заедно - редакторски и технически екип. Успехът ви е огромен за марката Euronews и ние сме удовлетворени от този факт. Днес вие празнувате една година от създаването си. Euronews обаче е мрежа, която съществува от 30 години. Изключително горди сме да празнуваме 30 годишнината ни по същото време, когато вие отбелязвате една година. И когато ме питате по какъв начин сте се отличили- отличихте се, отразявайки всичко актуално не само в България, но и в европейски и международен план, и то по блестящ начин. Отразихте на място войната в Украйна, поредицата от избори в България и политическата нестабилност в страната. Бяхте във Великобритания, когато Кралицата почина и в Индонезия за срещата на Г-20. Имахте емисии от Брюксел. Показахте какъв професионализъм притежавате, и колко способен редакторски екип сте.

Много Ви благодаря! Euronews е новинарска мрежа, която предава на толкова много езици и в толкова много държави. Трудно ли се работи като един организъм?

- Това е отличителната ни черта. Правим това от 30 години. Развиваме тази мрежа на територията на цяла Европа, но и в други части от света, като например в Африка, където имаме Africanews. Работим в много страни, на много езици, разбира се спазвайки принципа за независима журналистика. Това е марката ни. Не мога да ви кажа, че е лесно. Предизвикателството винаги е голямо, когато откриваме нов филиал. Като например Euronews България, която се появи насред много конкурентна среда. Но в край на сметка, днес, благодарение на целия екип- репортери, водещи, продуценти, редакторски и технически екип, благодарение на всички, които направиха това възможно, и разбира се на подкрепата и професионализма на Марина Стоименова, на която тук искам специално да благодаря за усилията и работата, вие успяхте. По този начин успява и Euronews вече 30 години.

И последният ми въпрос към Вас - бихте ли ни казали, в тези времена на икономическа криза и война в Европа, защо журналистиката остава една от най-важните професии според Вас?

- Журналистиката не е сред, а е най-важната професия. Това е така, защото журналистиката е един от стълбовете на демокрацията. Днес забравяме нещо много важно. На фона на война на територията на Европа, а и в други краища на света, има голяма промяна. Днес вече имаме свободен достъп до ChatGPT и до фалшиви новини. Всички ние трябва да се приспособим към тези нови технологии, и вие като журналист, и целия екип на Euronews Bulgaria тук. Но не бива да пренебрегваме факта, че всяка информация трябва да се проверява от истински журналисти. Слушателите и зрителите, които ни гледат сега, и които следят програмата ни, трябва да бъдат сигурни, че новините, които ви съобщаваме, са абсолютно достоверни. И накрая, както вчера, днес или утре, журналистиката ще остане един от стълбовете на демокрацията.

Благодаря ви, Франсоа.

- И аз Ви благодаря за интервюто и честита годишнина!