Спорт

80 години от рождението на Георги Аспарухов

От Венислав Григоров Венислав Григоров Стажант
Georgi Asparuhov Gundi Levski Снимка: Официален сайт на ПФК "Левски" София

Днес се навършват 80 години от рождението на иконата за поколения левскари Георги Аспарухов. „Синята“ легенда остава в паметта на футболните любители не просто като велик играч, а като явление за спортната общественост и цяла България. За кариерата на Гунди е написано и казано всичко, а победите и попаденията с Левски и националния отбор ще се помнят винаги. За България Гунди има 50 мача и 19 попадения. През декември 1968 година той отбелязва знаменит срещу тогавашния световен шампион Англия насред митичния "Уембли".

Макар и да си отива само на 28, Георги Аспарухов участва на три Световни първенства - в Чили 62', Англия 66' и Мексико 70', а през 1999 г. е обявен за "Футболист на ХХ век на България". Гунди играе в общо 247 мача за първенството за Левски и Ботев (Пловдив), в които отбелязва 150 гола. Има участие в 36 срещи за Купата на България с Левски и Ботев, в които вкарва 20 гола.

В европейските клубни турнири нападателят има 40 мача и 30 попадения за двата отбора. Георги Аспарухов е 3-кратен шампион на България с Левски и 4-кратен носител на Купата на страната, една от които с Ботев. Легендарният нападател загива трагично в катастрофа край Витиня на 30 юни 1971 г., заедно със своя приятел и съотборник Никола Котков.

Пътувайки за мач по случай 50-годишнината на Ботев Враца, двамата се удрят в камион, излизащ на платното, а впоследствие автомобилът им пламва и двамата завинаги напускат този свят.

Pametnik Gundi2 Facebook Снимки: Фейсбук /Национален клуб на привържениците на Левски София (НКП)

Още спортни новини вижте във видеото: