Култура

Сценаристи от Холивуд обявиха стачка

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Хиляди сценаристи в Лос Анджелис се включиха в стачка заради заплащането и условията на труд в ерата на гледането на филми онлайн. Засегнати ще бъдат стотици сериали и филми, които би трябвало да излязат по-късно тази година. До стачката се стигна след като преговорите между Гилдията на американските сценаристи и Алианса на филмовите и телевизионните продуценти на студията се провалиха.

Гилдията на сценаристите в Холивуд обяви най-голямата стачка от 15 години насам. Исканията на писателите са както за по-добри условия на труд и по-високи възнаграждения, така и за забрана за употреба на изкуствен интелект в създаването на сценарии за филми.

 

Те винаги казват, че нямат пари. През последните 5 години го повтарят, а изкараха 100 милиарда. В момента преминават през две турбулентни години, но истината е, че това, за което настояваме е нищо повече от онова, което получавахме преди. Това заплащане на практика се абсорбира от бюджетите на филмите.

Крис Кейсър, сценарист и продуцент

Друг основен проблем за индустрията е гледането на филми онлайн и свалянето от сайтове, което не носи приходи. Също така, според писателите, стрийминг разпространението е довело до по-кратки сезони на продукциите и по-ниски приходи след данъци.

 

Стриймингът няма да изчезне. И между другото, проблемът не е в стрийминга. Знаете, че е имало кратки поръчки на осем, десет, дванадесет епизода много преди стриймингът да стане проблем. Мисля, че истинският проблем е, че с новите технологични компании и огромните корпорации, които, знаете, гледат жадно към крайните си резултати, те възприеха нов бизнес модел, който използва стрийминга и кратките поръчки като извинение да не плащат на хората. Така че трябва да се справим с това, а не с промяната в технологиите.

Крис Кейсър, сценарист и продуцент

Гилдията на сценаристите настояват да не бъдат използвани за пренаписване на нови сценарии, създадени от изкуствен интелект, защото това се заплаща в пъти по-ниско. От своя страна пък, големите компании като „Нетфликс“ трябва да излязат на печалба в стрийминга след инвестирането на милиарди. При предишната стачка на сценаристите икономиката на Калифорния загуби над 2 милиарда долара.