Европа

Приеха пенсионната реформа във Франция, готвят национална стачка на 1 май

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Приета пенсионна реформа от Конституционния съвет на Франция, нови протести и сблъсъци с полицията, призив от синдикатите за общонационална стачка на 1 май, Деня на труда.

Така може да се обобщи 14 април, ден, наситен със събития в усилията на френския президент Макрон да прокара реформата на пенсионната система.

 

Посланието е, че мобилизацията продължава, защото Конституционният съвет допълнително отслаби този законопроект, който вече беше сериозно увреден, тъй като не беше гласуван в парламента. Почти всички части от френското общество е против законопроекта и мобилизирано срещу него по исторически начин – вече три месеца със стачки и масови протести.

Софи Бине, генерален секретар на синдиката Обща конфедерация на труда

Конституционният съвет одобри непопулярния план за повишаване на възрастта за пенсиониране от 62 на 64 години. След решението му стотици граждани и профсъюзни членове се събраха на протести в Париж и други градове. На някои места се стигна до вандалски прояви и сблъсъци с органите на реда.

Общата конфедерация на труда, в чиито редици има милиони работници и служители, отправи призив за национална стачка и демонстрация на 1 май.

 

Не е вярно, че можете да работите до 64-годишна възраст, но не защото не искате, а защото компаниите съкращават възрастни хора. И премахнатите части от законопроекта показват това лицемерие. Ние призоваваме към отговорност президента на републиката. Умиротворяването на страната е в неговите ръце. Разбрахме, че той иска тази реформа, но трябва да разбере, че е единственият в цялата страна, който я иска.

Софи Бине, генерален секретар на синдиката Обща конфедерация на труда 

В изявлението на Конституционния съвет се пояснява, че в текста са цензурирани само някои второстепенни аспекти на реформата. Блокиран е бил и проект за гражданска инициатива за провеждане на референдум относно пенсионната реформа. Левицата разчиташе Съветът да й даде зелена светлина по този параграф и да започне да събира гласове. Нужни бяха 4.8 милиона гласа, за да се организира общонационален референдум относно пенсионната реформа.

След решението на Конституционния съвет премиерът Елизабет Борн каза, че тук няма нито победители, нито победени.