Политика

Политолози се скараха има ли потенциал за мнозинство в парламента

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Да представиш кабинет с ярки политически фигури на ПП, който трябва да бъде подкрепен от ГЕРБ, не е прийом за защита на парламентаризма. Смятам, че това, което се случва между ГЕРБ и ПП е един фарс – и едните и другите знаят, че правителство между тях няма как да се състави.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Слави Василев.

Проблемът е кой да прехвърли на другия горещия картоф за отговорността от това, че няма да се състави правителство. Затова си играят на котка и мишка – Борисов казва „дайте кабинет“, те пък взеха, че дадоха кабинет. Сега ще видим по какъв начин ще се извинят – дали ще е присъствието на Асен Василев в него или по друго обстоятелство, което ще извадят. Почти съм склонен да гарантирам, че коалиция между ГЕРБ и ПП няма да се осъществи.

 

Потенциалът за коалиция в това НС се крие зад ГЕРБ, ДПС и БСП.

Слави Василев

За разлика от предишните пъти, този път ми се струва, че преговарящите между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ назовават проблемите с истинските им имена. Но е доста съмнително, че едно подобно правителство на мнозинството може да бъде подкрепено в парламента, допълни колежката му Цветанка Андреева.

По думите й, коалицията ПП-ДБ е слаба в две отношения – количествено са недостатъчни, за да лидират правителство на малцинството. Оттам насетне формулата е коалиция. Това, че сложиха картите на масата е добра практика. ГЕРБ също доста честно казаха, че това е една чернова, върху която може да се работи. Дали ще могат да изведат разговорите до успех? Аз също мисля, че по-скоро съм скептик. Но това е едно добро начало на сътрудничество между първите и вторите. Скептична съм и към друг вариант на коалиция в този парламент. Просто защото има огромно значение на кого ще бъде връчен третият мандат.

 

Единственият вариант, при който може да се направи коалиционно правителство от типа Димитър Попов – програмно правителство, което да включва широк кръг от партии – това е философията на третия мандат.

Цветанка Андреева

С тези политици и тази политическа система пътят е само надолу, смята Василев. Държавата ще продължава да се управлява благодарение на този авариен механизъм, заложен в Конституцията – служебен кабинет.

ДБ са доста по-интелигентна формация от ПП и гледат да съхранят малкото авторитет, който им остана, допълни той.

Финансовият министър е емблемата на едно правителство. Зад името на Асен Василев може да има две причини – той да бъде отстрелян или пък този кабинет да бъде невъзможен да бъде подкрепен от ГЕРБ, смята Андреева.

По думите й, каквото и да се случва идеята за връщането на парламентаризма минава през формирането на широко парламентарно мнозинство, за каквото съществуват предпоставки в този парламент и е грехота политиците за пореден път да го проиграват, само защото не могат да намерят собствената си партийна идентичност. Властта в ръцете на Радев е слаба – служебното правителство не предполага силна власт. Дори да имаме президент демократ кабинет без парламент е слаб. За жалост имаме президент, който съвсем не е демократ – през управлението му не влязохме в еврозоната и Шенген, имаме атентат срещу главния прокурор, каза още тя.

Според Василев пък служебният кабинет е свършил толкова много работа, която не е била показана пред камерите.

Вижте цялото интервю във видеото.