Общество

Юристи притеснени от реформата в КПКОНПИ

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Овластяването на КПКОНПИ с разследващи функции може след време да се обърне срещу тези, които искат тази функция, според експерти в сектора.
Не бива да се допуска това термоядрено оръжие което е несъвместимо с принципите на правовата държава да бъде подсилвано с още нови и нови функции, каквито за съжаление се предлагат. Защото никога нямаме гаранции,че това оръжие ще бъде използвано от добрите и за добрите цели , коментира адвокат Михаил Екимджиев.
Според адв. Николай Хаджигенов, пък не е сериозно инспекторите в КПКОНПИ да имат право да подслушват със СРС-та.
Процедурата за наследник на Сотир Цацаров, който подаде оставка е отворена, но изборът трябва да мине през пленарната зала. Двама са кандидатите за поста – Бойко Рашков, предложен от управляващата коалиция и следователя Бойко Атанасов – от "Възраждане".
В законопроекта на „Продължаваме промяната“ се предвиждат разследващи инспектори, които да отговарят за около 60 вида престъпления. 
За мен е обезпокоителна перспективата ако в сряда правителството падне и се сформира ново мнозинство,че г-н Цацаров може да се върне на бял кон там и тогава знаете ли какво може да стане – може новото парламентарно мнозинство да приеме предложението на ПП за разследващи инспектори и да набута там своите разследващи инспектори, Цацаров да бъде отново техен началник и тогава само си представете какъв живот ще настане, каза още адв. Екимджиев.
До избора на нов директор КПКОНПИ се ръководи от заместника на Цацаров Антон Славчев.