Euronews Primetime

Журналист: Макрон загуби мнозинството, защото подходи високомерно

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Президентът Макрон загуби мнозинството в парламента, защото не се появи и не беше много активен в предизборната кампания. Малко погледна високомерно на всичко, което се случваше в страната.

Така коментира журналистът Божидар Чеков изборните резултати във Франция пред Euronews Bulgaria.

По думите му, френският президент е бил прекалено зает с международните отношения. В парламента във Франция има 577 места. Досега той имаше повече от 300, което му осигуряваше известен комфорт и можеше да прави каквото си иска. Даже го бяха кръстили „парламента на неговите послушници“, което предизвика недоволство във френското общество. За да имаш мнозинство ти трябват 289 депутати, а неговата партия спечели 245. Това ще рече, че трябва да преговаря с другите политически сили, за да реализира редицата реформи, от които Франция се нуждае.

Коалицията на Меланшон е втората политическа сила в парламента със 131 места. Третата е на Марин Льопен, която спечели 89 – повече от три пъти над тези в последния парламент. За разлика от Меланшон, т. нар. крайна десница е монолитна партия, докато коалицията на Меланшон е съставена от 4 партии, обединени от „всичко срещу Макрон“. Четвъртата политическа сила е класическата десница с 61 места. Така за Макрон единственият шанс остава да си сътрудничи с класическата десница, каза журналистът.