Европа

Украйна осъмна под ракетен обстрел

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Цяла Украйна осъмна със сирени за въздушна тревога и информация за взривове в няколко области. Дни след поредния масиран ракетен обстрел от Русия хората отново се отправиха към укритията, включително в столицата Киев.

На фона на подготвяната от Украйна контраофанзива президентът Володимир Зеленски благодари на западните партньори, които са изпратили оръжия на Киев през последните дни.

Във вечерното си обръщение заяви, че е разговарял с френския си колега Еманюел Макрон за още военна помощ.

 

Координираме позициите си, за да помогнем на нашите войници и да ускорим края на войната с нашата победа. Благодарен съм на Франция и лично на Еманюел за подкрепата към страната и нашия народ.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

По-рано Зеленски заяви пред украински военни, че „основните битки предстоят скоро“.

Междувременно официално беше сменен един от заместниците на руския министър на отбраната Сергей Шойгу. Михаил Мизинцев беше назначен на поста миналия септември, след като Владимир Путин обяви частична военна мобилизация.

Руски медии твърдят, че Мизинцев, наричан „касапина от Мариупол“, е бил уволнен заради вътрешни спорове в армията. Той е под британски санкции заради ролята му в превземането на украинския град Мариупол.