Euronews Сега

ЕС решава окончателно за преговорите с Украйна

От Георги Колев Георги Колев Редактор

Миналата седмица Европейската комисия предприе исторически ход с препоръката Украйна да стане кандидат за членство в Европейския съюз. Предстои блокът да вземе окончателно решение за това. Темата е водеща и на днешната среща на министрите на външните работи. Кореспондентът ни Мейв Макмахън разказва повече.

Европейските външни министри се срещат в Люксембург днес, за да подготвят лидерите на държавите членки за срещата на върха, която започва в четвъртък тук, в Брюксел. 

На пристигане тази сутрин министрите изразиха подкрепа и солидарност за Украйна, като външният министър на Франция, Катрин Колона, призова правителствата изцяло да подкрепят представената миналата седмица препоръка на Европейската комисия Украйна да получи статут на кандидат за член на Европейския съюз. Освен това Колона подчерта, че е важно подготвянето на седми санкционен пакет срещу Русия, за да се засили натискът върху президента Владимир Путин и да се прекрати войната.

Външният министър на Естония на свой ред отбеляза, че днес не трябва да се говори само за санкции, но и за глобалния недостиг на храна заради руската инвазия. Очаква се пресконференция около 18:00 ч.