България

Две версии за убийството в Перник - патологична ревност и спор за пари (Обновена)

От Камелия Колева Камелия Колева Журналист

Пореден случай на домашно насилие с фатален край. Полицията в Перник задържа 41-годишен мъж, заподозрян, че е причинил смъртта на съпругата си. Според директора на Областната дирекция на МВР в Перник става въпрос за тежко криминално престъпление, в което има умисъл. Мъжът отрича да е отнел живота на съпругата си. Ревност и спор за пари са двете версии, по които разследващите работят.

Около 04:30 ч. на 29 април е получен сигнал, че в жилище в Перник е намерена мъртва 43-годишна жена. Децата на жертвата - само на 14 и 16 години първи видели ужасяващата гледка.

Tой първо е прозвънял на телефона на дядото, като е заявил единствено, че нещо много лошо е станало.

Албена Стоилова, наблюдаващ прокурор и говорител на Окръжната прокуратура в Перник

Тялото е открито в апартамента на заподозрения. По него е имало много наранявания. Мъжът е имал пистолет и в продължение на няколко години е правил опити за самоубийство. В опит жената да предотврати самоубийството му, се е върнала обратно при него.

Самата специфика на случая подсказва, че е извършено тежко криминално престъпление, в което има умисъл.

старши комисар Павел Млеканов, директор на Областната дирекция на МВР

Пред камерата на Euronews България съседи разказаха за фаталната нощ.

„Чу се, той хвърля мебели преди това. В 2:30 са започнали да хвърлят мебели и вече в 4 часа са се чули писъци“, споделят живеещи в съседство. Описват убитата Анита като мила и лъчезарна. И разказват, че при инцидент преди време съпругът ѝ се наранил тежко, а тя се грижела за него денонощно.

„Като го изписаха от болницата не можеше да ходи. Тя го вдигна на крака“, споделят съседи.

За него коментират, че е агресивен, особено под въздействието на алкохол: „Той много пиеше, беше все пиян. И такъв избухлив“, разказват хора, които са познавали мъжа.

Властите разследват няколко версии за убийството.

Патологична ревност. Не се изключва въобще, има такива данни. Спор за пари. Но в основата стои алкохолът.

старши комисар Павел Млеканов, директор на Областната дирекция на МВР

Това не е първият случай на насилие в семейството. Анита е подала сигнал към полицията още през декември.

„Той е за конфликт в семейството. По този повод на жертвата е била поставена защита от домашно насилие. На нейният съпруг е била издадена забрана да доближава жилището на повече от 50 метра за срок от 10 месеца“, казва наблюдаващ прокурор Стоилова.

Наложена му е и глоба. Други свидетели виждат заподозрения минути след убийството. На 8 март съпругът на Анита ѝ поднесъл букет цветя с извинение. Тя му простила и се върнала при него. 50 дни по-късно тя губи живота си.

Обвиняемият се е възползвал от правото си да не дава обяснения. На място, пред близките, които са отишли в жилището, е заявил, че не го е направил той. Ако бъде признат за виновен, законът предвижда до 20 години затвор.