Общество

Отвлечената и убита жена в София не е търсила помощ в полицията

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Поредно жестоко убийство на жена у нас. Тялото на 32-годишна жена беше открито в багажник на кола в столицата. По първоначална информация става дума за отвличане и убийство. Жертвата не е подавала сигнали за насилие към полицията, но е търсила помощ от неправителствени организации.

Фаталният край на този случай е можел да бъде предотвратен, призна главният секретар на МВР Петър Тодоров. За проблема, обаче, органите на реда са известени едва когато близките ѝ загубили връзка с нея.

На 3 април е подаден официалният сигнал от нейни близки, че нямат контакт с нея. Не се е явила на среща, на която трябвало да вземе детето си.

гл. комисар Петър Тодоров, главен секретар на МВР

Тялото на жената е открито в багажник на кола, паркирана в квартал „Захарна фабрика“ в София. За убийството е задържан мъж, с когото тя е била в близки отношения.

„В резултат на лични изострени отношения той е пристъпил към това брутално действие“, казва главният секретар на МВР.

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев коментира, че проблемът с домашното насилие в последно време ескалира.

В случая има данни, че жертвата е търсила помощ неправителствени организации. За съжаление тя не е стигнала до полицията.

Иван Демерджиев, служебен министър на вътрешните работи

От „Асоциация Анимус“ признаха, че не е прецедент жертвите на домашно насилие да не се обръщат към органите на реда.

„Много често извършителите на насилие внушават на жертвите, че са вездесъщи, познават всички и че имат много добри приятели във всички институции и ако тя потърси помощ той първо ще научи затова, че жертвата е търсила помощ“, казва Катя Кръстанова от Фондация „Асоциация Анимус“.

В случаи на сигнали за домашно насилие, институциите веднага издават ограничителни заповеди, каза адвокат Богомил Йорданов

„Съдът издава такава заповед със забрана насилникът да се приближава на 150м, да посещава места за отдих и работа на пострадалото лице, но реално няма как ефективно това да бъде възпрепятствано. Може спокойно насилникът да отиде, да извърши дори убийство и няма как да бъде спрян“, посочва адв. Богомил Йорданов.

Полицията незабавно да бъде известена, в случай на нарушена ограничителна заповед, съветва адвокатът.

Задържаният за убийството 34-годишен мъж е привлечен като обвиняем. След два дни прокуратурата ще внесе искане да му бъде наложена най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Вижте още във видеото: