Свят

Ситуацията в Судан продължава да се влошава

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Боевете в Судан продължават вече половин месец. В столицата Хартум и днес се чуваха въздушни удари, зенитни оръжия и артилерия. Сражения се водят въпреки обявеното удължаване на примирието. Армията и Паравоенните Сили за бърза подкрепа си отправиха взаимни обвинения за нарушаване на временното спиране на огъня.

Лекари от столицата предупреждават, че паравоенните формирования отвличат медицински персонал, за да лекува ранени бойци.

В малкото работещи болници изнемогват.

Има огромна липса на медицински екипи и консумативи. Сега смяната е по-дълга, тъй като няма достатъчно лекари. Само един или двама лекари покриват едно или две отделения, а понякога дори и три. Ситуацията е толкова трудна. Доброволците се опитват да поддържат болницата, доколкото е възможно, защото това е единствената болница, която все още функционира.

Д-р Алаа Мохамед

„Няма никакви екипи. Предлагаме помощта си. Разпределили сме, така че да има достатъчно персонал и да се осигури транспорт. Но нямаме гориво, има липси и в отделението по диализа“, каза доброволецът Нмейри Мустафа.

Сраженията съживиха и продължаващия вече две десетилетия конфликт в Дарфур, където тази седмица загинаха десетки.

През последния месец стотици бяха убити, хиляди ранени, а десетки хиляди избягахa от страната, докато борбата за власт между двете враждуващи страни продължава.