Политика

Политологът Огнян Минчев: Претенцията на ПП е трудно изпълнима

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

От една страна и двете коалиции искат да има редовен кабинет, тъй като задълбочаването на политическата криза не е от полза за никого. На практика политическите партии се обезценяват и делегитимират. Проблемът е, че политическата криза формира специфичен кръг от интереси за всяка партия. Затова начинът, по който ще бъде създаден и дали ще бъде създаден кабинет, е въпрос, който не е лесен за отговаряне от нито един от политическите лидери.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Огнян Минчев.

ПП като основна партия на антистатуквото изгражда своята идентичност на антигерб основа. Макар и бавно те вървят по нанадолнището към по-малка политическа подкрепа. Очакванията на техните избиратели не са посрещани от ефективна политическа дейност. Ако те направят общо правителство с основния враг ГЕРБ, това ще разочароват поне половината от своите избиратели. Те са в един капан и трябва да правят нещо, което в крайна сметка да удовлетвори в определена степен и едната и другата страна от тяхната политическа идентичност. От една страна се опитват да покажат конструктивност и да разговарят с ГЕРБ за първи път. Ситуацията много напомня на началото на 90-те, когато също бяха много изострени политическите противоречия, но сега се отиде още една крачка по-нататък. Тогава все пак двете политически партии БСП и СДС се споразумяха да направят едно общо правителство и по този начин България бе изведена от политическата криза. Сега целта е да се повтори това по някакъв начин, защото без по-обща база за редовно правителство е трудно да очакваме, че проблемите могат да бъдат разрешени, без широка политическа основа в рамките на 6 месеца, една година.

Бойко Борисов застава на радикална позиция като казва, че двете партии трябва да направят общо коалиционно правителство, с представители на двете партии. От другата страна имаме изискване ГЕРБ да подкрепи това правителство, но да не участва в него. Претенцията на ПП е малко трудно изпълнима. ГЕРБ иска да се легитимира след 3-годишната си изолация и ако така предаде всичките си позиции на партията, която е на второ място, то избирателите на ГЕРБ биха приели това като нещо не особено редно и нормално.

 

Стилът на политическия диалог се променя. Самият факт, че седнаха на една маса и постигнаха принципно съгласие по ключови проблеми означава, че ледовете до известна степен са стопени. Но остават тези условия, които е много трудно да бъдат преодолени.

„Изпускането“ в публичното пространство на имена на потенциални министри са елегантни опити за извиване на ръце. Бойко Борисов също води тази игра по противоречив начин, защото онзи ден каза, че ако се разберат по принципните въпроси дори и Кирил Петков да е начело, той би приел.

Двете коалиции имат доста противоречиви интереси. Претенцията на ПП е наистина извънредна. Не просто да отстранят първата сила от формирането на власт, а еднолично те да формират правителство, без участие на ГЕРБ, а от ГЕРБ биха приели само парламентарна подкрепа. Това би било трудно обяснимо за избирателите и на ПП-ДБ, но още по-трудно - за избирателите на ГЕРБ.

Това във всички случаи ще бъде едно нестабилно правителство поради драматичните различия и натиска на собствените им подръжници и всички са отправили поглед към общинските избори на есен, когато по-дълбочинно ще се промени политическото съотношение на силите.

Вижте цялото интервю във видеото.