Икономика

При финансовия министър - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се разбраха за 3% дефицит в бюджета (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Първите две политически сили - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, са се разбрали да гласуват държавния бюджет за тази година с 3% дефицит. Това стана ясно след срещата им със служебния финансов министър Росица Велкова, която се проведе днес следобед.

"Ще получим детайлна информация от МФ в следващата седмица за приходната и разходната части на бюджета, след което ще обсъдим вариант, който е доста реалистичен - с 3% дефицит на бюджета", заяви след разговорите съпредседателят на ПП Асен Василев, който е и бивш финансов министър.

"Чисто технологично това най-вероятно ще се случи, като на първо четене бъде отхвърлен този бюджет с 6.4% дефицит, след което да бъде коригиран от МФ и да влезе с 3% дефицит със заложени конкретни политики, които парламентът би приел", обясни той. Като допълни: "Едната промяна е по Плана за възстановяване и устойчивост, дивидентите, участие по издръжките на различните ведомства, капиталови разходи. Няма да има орязване на социални разходи, заплати и данъци".

Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС коментира, че по време на срещата е била потвърдена информацията, че финансите в държавата са в тежко състояние и че се очаква 6.4% дефицит. "Изискахме от колегите подробна информация относно капиталовите разходи, разходите за издръжка, по отношение на дивидентите, възможността за това да бъде начислен 100% дивидент, като бъдат отчетени рисковете за "Българския енергиен холдинг", да се съобразим да гарантираме неговата сигурност, да гарантираме енергийната сигурност на държавата", посочи бившият енергиен министър.

"Надяваме се да получим в кратък порядък от време отговор на поставените въпроси, да анализираме тази информация и да търсим варианти да влезем в 3% дефицит", добави още тя.

Без подкрепа

По-рано днес тристранният съвет не постигна съгласие по проектобюджета за тази година, предложен от служебния кабинет, предаде БНР. И работодателите, и синдикатите изразиха сериозни притеснения за прекомерния дефицит от 6,4%, който създава условия за сериозно задлъжняване на страната ни.

Ако бъдат направени всички планирани разходи и се съберат така разчетените приходи, ще се наложи допълнително дългово финансиране от 13,7 милиарда лева тази година.

Прекомерният дефицит би отдалечил страната ни от еврозоната, предупредиха работодателите. Добрин Иванов от Асоциацията на индустриалния капитал коментира, че „трябва да се каже наистина, че този бюджетен дефицит е притеснителен и трябва да се намерят възможности за ограничаването му до нормативно установения от закона за публичните финанси размер до 3%".

Зам.-министърът на финансите Людмила Петкова подчерта, че изчисленията са направени на база на действащото законодателство и без предложените от служебния кабинет приходни мерки, които са предвидени в промените в данъчните закони.

Любослав Костов от КНСБ пък коментира, че растежът на икономиката, а оттам и на приходите в хазната са доста подценени. В същото време са заложени разходи, които няма да бъдат реално извършени. "Налице е значително фискално пространство, според нас, което да осигури средства за ръст на доходите и за ръст на минималната заплата, още един ръст от 1 юли на 850 лева", каза той.