Общество

Затвор до 2 години и глоба до 5000 лв. за насилие над животни предлагат от ГЕРБ-СДС

От Сияна Маринова Сияна Маринова Стажант
Kotka Kuche Pixabay Снимка: Pixabay

Завишаване на наказанията за насилие над животни предлагат депутати от ГЕРБ-СДС с внесени промени в Наказателния кодекс. 

В законопроекта се предлага създаването на нов текст, предвиждащ, че „който изостави гръбначно животно, което е негова собственост или намиращо се под негов контрол, или го остави без надзор и достатъчно грижи и от това последва смърт на животното, или тежкото му, или трайно нараняване, се наказва с лишаване от свобода до две години и глоба от 1000 до 5000 лева“. Всъщност по този начин ще се завиши максималното наказание с година, както и ще се въведе норма, по която наказуемо вече ще бъде и изоставянето на домашните животни.

В мотивите си по законопроекта депутатите посочват, че „престъпленията срещу животни често ескалират в престъпления срещу други жертви, в това число жени и деца - субектите, които правните системи трябва да защитават с особено внимание“.

Народните представители казват още, че „статистически погледнато, огромен дял от насилниците над животни, в последствие извършват актове на насилие срещу хора, в това число сексуални престъпления, актове на домашно и битово насилие, причиняване на телесни повреди и дори причиняване на смърт на други хора“.

С поправките в НК ще бъдат обхванати случаите, в които собствеността на животното е доказана с документи или чрез свидетелски показания, както и случаи, когато животните са били под контрол и надзор на определено лице.

С използването на тази конкретна терминология ще се избегне и нуждата от доказването на „изоставяне" от страна на собствениците, които биха могли да твърдят, че животното е избягало, смятат вносителите.