Общество

Надя Кожухарова, психолог: Домашното насилие се предава през поколенията

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

„Домашното насилие засяга изключително много граждани, не само преките жертви. То е пандемично, предава се от поколение на поколение. Поведения, които се възпитават в семейство с домашно насилие, след това се проявяват в обществото в различен контекст – дали ще е на пътя, в магазина, в училище.“

Това заяви в студиото на Euronews PrimeTime Надя Кожухарова – психолог и психотерапевт във Фондация „Анимус“.

„Преди всичко 8 март е ден, в който трябва да говорим за правата на жените. Едно от най-важните човешки права на жените е това да не стават жертви на насилие, основано на пола“, подчерта Кожухарова и допълни, че насилието има много форми – домашно, сексуално, трафик на хора.

През последната година асоциация „Анимус“ е работила върху повече от 2100 случая на домашно насилие, като организацията предлага „горещ телефон“, кризисен център и др.

„Имаме разнообразна палитра от услуги в подкрепа на жертвите от насилие над жени и деца“, коментира специалистът.

По нейните думи въпреки, че България от години има закон за борба с домашното насилие, практиката е показала кои са неговите слаби места.

Кожухарова посочи, че благодарение на усилията на всички институции се е провел широк обществен дебат, вследствие на което се е стигнало до предложенията за законодателни промени, за чието гласуване обаче последните няколко парламента така и не намират време.

„Като човек съм изключително разочарована от народните представители. Във всички изказвания, които чух, нямаше нито един истински аргумент, засягащ текстовете на закона. Работи се много повърхностно. Темата за домашното насилие е свързана с много предразсъдъци по отношение на жените и тяхната позиция в обществото“, отбеляза Кожухарова и добави:

„Много е силна тенденцията да се подценява проблемът с домашното насилие. Много е силна тенденцията да се обвързва с проблеми, които не го засягат директно, като темата за т.нар. джендър.“

Целия разговор вижте във видеото.