Политика

Служебната власт одобри проектобюджета с дефицит от 6,4% и го даде на депутатите (Обновена)

От Euronews България Euronews България

Служебният кабинет прие проектoтбюджет 2023-та с дефицит от 6.4% или 11.9 млрд. лв. на извънредно заседание. Днес изтича срокът, в който служебното правителство трябва да внесе бюджетните закони в Народното събрание. Очаква се това да се случи до края на деня.

„Важно е да се знае, че превръщането на бюджетната процедура в хватка за припечелване на време ще е ход, от който ще загубят и гражданите, и бизнесът“, каза служебният премиер Гълъб Донев в началото на днешното извънредно заседание на кабинета.

Министрите разглеждат на днешното заседание проектобюджета на държавата за тази година, бюджета на Здравната каса, както и проектозакона за държавното обществено осигуряване за 2023 г.

„В днешния ден няма по-важен въпрос от този за бюджета на държавата. Споделяме общото убеждение за бюджетен дефицит до 3%. Как да се намали бюджетният дефицит от 6,4% на 3%, е задача, на която ще търси решение Народното събрание“, посочи Донев, като отхвърли „прехвърляне на отговорността“.

След като нашите идеи за приходни мерки бяха възприети, отговорно и разумно е да представим на народните представители бюджет, разработен по действащо законодателство. Оттук насетне действията спрямо финансовия план на държавата за 2023 г. ще говорят за истинските намерения, посочи премиерът.