Euronews Сега

Папа Франциск на посещение в Унгария, ще обсъжда войната в Украйна с Орбан

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Папа Франциск пристига на тридневна визита в Унгария. Във фокуса на разговорите му ще бъде войната в Украйна, миграцията и християнските корени на Европа. Планиран е също разговор на четири очи с унгарския премиер националист Виктор Орбан. Това ще бъде първото пътуване на папата, откакто се лекува в болница с бронхит през март.

Унгарската столица Будапеща е готова за тридневното посещение на папа Франциск. За втори път в рамките на две години главата на Католическата църква посещава страната.

Още след Световния евхаристичен конгрес през 2021 г. папата беше посочил, че ще се върне на апостолическо посещение, но подробностите бяха разкрити едва в последния момент.

Това е много труден момент за цяла Европа, особено за нас, източноевропейците, заради войната в Украйна. Има голяма нужда да изразим нашата солидарност. И аз съм много любопитен да чуя какво ще каже папа Франциск. Не само по принцип, но и за настоящата ситуация, за войната и мира.  

Томаш Глушак, свещеник

Папа Франциск ще кацне на летище "Лист Ференц" и ще се срещне с унгарския държавен глава и правителство, както и с лидери на Католическата църква.

В събота той ще приеме бедни хора и украински бежанци на площада пред Църквата на розите, след което ще произнесе реч пред хиляди ученици от църковните училища на спортната арена в Будапеща.

Широката общественост ще може да се срещне с папа Франциск в неделя. Той ще отслужи обща молитва в 9,30 ч. на площад "Кошут", където се очакват огромни тълпи от хора. Поради тази причина околните улици са затворени и са поставени гигантски екрани.

Местата за посещение бяха претърсени още преди дни и бяха поставени камери с метални детектори. Личната охрана на папата ще бъде осигурена от Центъра за борба с тероризма, а за времето на посещението ще пристигнат полицейски подкрепления от цялата страна.