Политика

Политолози: Вотът няма да промени нищо съществено

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Politolozi (1) Политолозите Страхил Делийски, Александър Димитров и Димитър Ганев

Като технология не знам дали има особено значение какво ще се случи на вота на недоверие, защото сме в постоянно политическо земетресение. Когато не е решен въпросът със смисъла от политическата власт, а не с технологията, то тогава няма кой знае какво значение дали едно правителство ще падне при положение, че алтернативи няма.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Страхил Делийски. Той, заедно с колегите си Александър Димитров и Димитър Ганев коментираха политическата криза в страната.

 

По думите на Делийски следващото правителство вероятно ще го анализираме от същия контекст. Единственото, което си заслужава да се следи в тази ситуация е до колко ще продължи тенденцията на равнището на политическото говорене – съвсем откровено да се оголва корпоративно-икономическият характер на българската държава.

Александър Димитров пък каза, че не вижда шансове да се състави друга конфигурация в настоящия парламент. Трусовете в коалицията са защото основни въпроси са останали неизчистени още от самото й формиране. Вече 6 месеца не можем да видим една стройна програма, която да се следва, съответно да знаем това правителство за какво ще работи. Основният им параметър, който са заложили – борбата с корупцията, също не се случва.

Според Ганев, конкретният изход от вота няма определящо значение. Защото дори и да има някаква продължаваща ерозия в парламентарната група на ИТН, няма да има никакво значение от гледна точка на живота на този кабинет. В България с мнозинство от 121 депутати не може да се управлява технически. Това означава една непрекъсната агония в продължение на месеци. Без съмнение няма никаква възможност за стабилно управление в рамките на това Народно събрание. Ганев обаче остава скептичен за перспектива за стабилно управление и при предсрочни парламентарни избори.