Добро Утро, Европа

Ивайло Мирчев, ДБ: Шансът вотът на недоверие да мине е голям

От Георги Колев Георги Колев Редактор
9215391 Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България". Снимка: БГНЕС

Голям е шансът вотът на недоверие в сряда да мине.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Ивайло Мирчев, депутат от „Демократична България“.

По думите му, напускането на ИТН е било очаквано с оглед на събитията от последните седмици, именно неотпускането на прословутите 6 млрд. на министерството на Гроздан Караджов и разследването на ГКПП „Капитан Андреево.

 

Ако вотът мине полезни ходове няма – това ще бъде изключително лошо развитие на ситуацията за българската страна. Надявам се новото мнозинство в това Народно събрание, което е решило да сваля правителството да е наясно с това, което ще направи. Може би единствените, които си давят ясна сметка са „Възраждане“, които доста ясно дефинираха точно какво искат – референдум за еврото, Европейския съюз и НАТО, каза Мирчев. Едни нови избори представляват огромен риск за геополитическата ориентация на страната и България да бъде тласната към руската геополитическа орбита. Но очевидно в ГЕРБ са решили да играят по-хазартно с внасянето на този вот, допълни той.

Парламентът е с изчерпано доверие и са необходими промени, ако оцелее това правителство. Оптимистичният вариант са избори 2 в 1 на местните избори, което не изглежда толкова реалистично с оглед новото мнозинство в парламента и вероятността вотът да мине.

Мирчев каза, че се възхищава на напусналите ИТН депутати, особено на Кирил Симеонов, който излязъл и казал, че иска да може да погледне децата си в очите. Хубаво е и на други депутати да им се събудят някои морални инстинкти и да подкрепят правителството.