Икономика

Иван Михайлов, Американска търговска камара: Властта да вземе спешни мерки за работната ръка

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Нужна е цялостна политика на управляващите по отношение на привличането на работна ръка и особено на специалисти. Положението е драматично, защото липсват кадри във всички сектори в икономиката. Това заяви в ефира на Euronews Bulgaria изпълнителният директор на Американската търговска камара Иван Михайлов. „Говорим за бързи, спешни мерки и цялостна политика с оглед българският пазар да се отвори за специалисти и работна ръка, защото губим нашата конкурентоспособност“, посочи той. И даде пример с Румъния: „Нека да погледнем колко са последователни при насърчаването на инвеститорския интерес“.

Според него друг голям проблем за бизнеса е сложната политическа обстановка. „Пет пъти на избори в рамките на 2 г., става сериозен сигнал, който изпращаме навън към чуждите инвеститори“, каза Михайлов.

На въпрос за евентуално вдигане на данъците, каквито информации се появиха с дебата около проектобюджета за тази година, той отговори, че „дискусията винаги върви върху числото, проблемът е как се случва този процес, тоест каква е предвидимостта? Всеки иска да има предвидимост, всъщност в момента тази предвидимост липсва, тъй като се дават различни сигнали от управляващите“, посочи още той.

Вижте повече от разговора във видеото.