Euronews Primetime

Любомир Дацов: Недостигът на работна ръка увеличава заплатите и те компенсират инфлацията

От Християна Димитрова Християна Димитрова Водещ

„Ние имаме една уникална ситуация в момента – и в България, и в Европа, на недостиг на работна сила. И макар и бавничко, работните заплати се увеличават и те отговарят на измененията на инфлацията.“ Това каза в студиото на Euronews Bulgaria финансистът Любомир Дацов, попитан за това как настоящата ситуация се отразява на парите на държавата, на бизнеса и на хората.

„В някои сфери работните заплати дори изпреварват инфлацията, в други са по-назад, но статистическите данни показват, че почти навсякъде по някакъв начин работната заплата се променя значително и „изяждането“ на доходите от инфлацията не е чак толкова голямо. Поради простия факт, че в Европа няма хора. Няма и в България и това е една от причините страшно много да се търси работна ръка, дори и в тази ситуация. Тъй като икономиката е инерционна система, тя продължава да напредва. Никъде в Европа все още няма отрицателен растеж, както се предполага, че може да има стагфлация, все още данните са окуражителни“, поясни Дацов.

 

В такава ситуация обикновено има губещи и печелещи. Като че ли държавата е печеливша, поне досега, тъй като инфлацията вкарва в бюджета доста повече приходи, отколкото беше планирано. От друга страна, колкото и да се гласуват различни компенсации – за бизнеса, за населението, всичко това нещо е с изоставащ темп (с изключение може би на пенсиите). А пък заплатите са фиксирани – такива, каквито бяха приети със Закона за държавния бюджет.

„Инфлацията, макар и висока, не е такава, която да има разрушителна сила върху икономиката и върху самите хора. Тя вече е на границата, с тези близо 18-20%, към които ще се доближи скоро, но все още е в рамките на това нещо, което може да бъде контролируемо“, уточни финансистът.

„Аз не смятам, че войната в Украйна доведе до инфлацията. Наложените ограничения върху Русия доведоха до тези неща“, убеден е той.

 

Цялото интервю вижте във видеото.