Икономика

Еколог: След 2026 г. доставчиците на горива ще трябва да плащат за вредни емисии

От Анастасия Димитрова Анастасия Димитрова Водещ

Гласуваните промени на Европейски съвет са част от т.нар. пакет на политики на ЕС и е част от европейската зелена сделка. Те предлагат енергийният преход да протече по плавен начин през следващите 10 г. Основната промяна е свързана с европейската схема за търговия с въглеродни емисии.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Апостол Дянков, ръководител програма „Климат и енергия“ във WWF.

Повишава се амбицията за съкращаване на въглеродни емисии от най-замърсяващите индустрии. Новата цел е те да бъдат съкратени с 62% към 2030 г.

 

Има две важни промени, които ни касаят - въвеждане на нова паралелна схема, която индиректно засяга домакинствата. Тя е свързана с доставчиците на горива в сферата на транспорта и отоплението. След 2026 г. доставчиците ще трябва да плащат. Другото, което ни касае е, че ще има социален климатичен фонд, който да позволи потребителите да получат някакво облекчение.

Всичко това се прави не за да плащаме повече, а защото политиката на ЕС е за енергиен преход до 2050 г. и постигане на климатична неутралност. Да не продължава глобалното затопляне, което е свързано с емисиите на парникови газове. Има цена, ако не си в този клуб, петият закон от това, което беше гласуване вчера. Държавите извън този клуб ще трябва да си плащат, за да достъпят до пазара на ЕС.

ЕС не е единственият, който въвежда такива политики. В момента се наблюдава нещо като търговска война между САЩ и ЕС за по-бърз енергиен преход.

Когато казваме, че се справяме с енергийния преход се ползват много спекулативно данни от 1990 г. и дори от 1988 г., което е по различен механизъм. По схемата за търговия с емисии те се отчитат от 2005 г. По тези данни не се отчита намаляване на вредните емисии от България. Може би дори вървим към увеличаване на емисиите, а като производителност на база на тези емисии, не сме много добре в сравнение с Европа.

Производството на ток от въглища вече не е изгодно.

Вижте цялото интервю във видеото.