Euronews Primetime

Шест години ТЕЦ-ове и топлофикации са подавали фалшиви доклади за емисиите си

От Теодор Лазаров Теодор Лазаров Репортер

Продължава разследването на Европейската прокуратура в българските ТЕЦ-ове и топлофикации. Става въпрос за съмнения за измами за милиони евро. Според разследващите частни дружества са подавали фалшиви доклади до властите за емисиите на парникови газове.

Неверните данни са подавани от 2017г. досега, пишат в официалната си позиция от Европейската прокуратура.

И добавят, че компанията, която е подавала докладите, съзнателно е представяла неверни данни. Целта, пишат от европрокуратурата, е била да се занижи количеството на произведените емисии от парникови газове. Невярната информация била помествана в годишните доклади на дружеството, а освен върху бюджетите, те са нанесли щета и върху качеството на въздуха.

Разследването се води основно от Европейската прокуратура, обясниха от българското държавно обвинение

"Българската прокуратура не работи по това образувано досъдебно производство, което е под надзора на Европейската прокуратура. Действията по разследването се извършват по тяхно образувано досъдебно производство и ние нямаме информация за предмета на разследване", заяви Сийка Милева.

Министерството на вътрешните работи оказва съдействие на Европейската прокуратура, подчертават от ведомството.

"МВР изпълнява изцяло разпореждането на Европейската прокуратура. Работим по НПК, но детайли по самите действия не мога да ви дам към настоящия момент. Очаквайте ги от представителите на Европейската прокуратура", каза Станимир Станев, заместник главен секретар на МВР.

 

Коментар по темата на репортера Теодор Лазаров вижте в следващото видео: