Европа

Франция избира – ще запази ли Макрон мнозинство след втория тур на парламентарния вот?

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 19 145019

Втори тур на парламентарните избори във Франция. Вотът се смята за ключов за президента Еманюел Макрон. Той рискува да загуби мнозинството си в Националното събрание, което ще попречи на заложените правителствени политики на неговата центристка партия. 

 

Французите гласуват на втори тур на парламентарните избори. Избират 572 депутати в Националното събрание, в допълнение към 5-те, избрани на първи тур.

Това е ключов момент за наскоро преизбрания президент Еманюел Макрон. От вота зависи дали той ще може да осъществи правителствената си програма. Но преди това, първото предизвикателство е французите да се върнат към урните. На първи тур повече от половината избиратели - малко над 52 процента, избраха да не дадат своя глас. Което е рекордно ниска избирателна активност. 

За мен политиката е едно голямо обещание, но в крайна сметка нищо конкретно не се вижда. 

Много хора не гласуват, в повечето случаи те са тези, чиито глас се чува, а тези, които гласуват, имам чувството, че остават нечути. Слушат се тези, които не правят нищо. Аз съм против подобен тип процеси. 

На първи тур новата лява коалиция на Жан-Люк Меланшон остана с едва 0,9 процента зад формацията на Макрон. С 11,3 на сто от гласовете президентското обединение "Заедно" може да има между 40 и 60 депутати, а Макрон да се принуди да търси бивши съперници, за да формира мнозинство.