Европа

Коалицията на Макрон "Заедно" печели най-много места в парламента

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 13 092045

Почти равни резултати получиха основните съперници на първия тур на парламентарните избори във Франция. Центристката коалиция "Заедно" на президента Еманюел Макрон и левият блок "Нов екологичен и социален народен съюз" на Жан-Люк Меланшон водят оспорвана битка за местата в Националното събрание - долната камара на парламента. На този етап прогнозите сочат, че президентската коалиция може да получи мнозинство след втория тур на 19 юни.

 

Атмосфера на победа цареше в централата на Нов екологичен и социален народен съюз, тази коалиция от леви партии, която е в добри позиции след първия тур на парламентарните избори във Франция. Левият блок, формиран от Жан-Люк Меланшон, е на път да се превърне в основна опозиционна сила в Националното събрание.

 

Истината е, че президентската партия беше победена в края на първи тур. За пръв път в историята на Петата република новоизбраният президент не е в състояние да събере мнозинство на парламентарните избори.

Жан-Люк Меланшон - лидер на левия блок NUPES

Според прогнозите, коалицията на Макрон трябва да получи мнозинство, но може би не абсолютно. Макронистите може да вземат между 255 и 295 места от 577 в Националното събрание. Кампанията за втория тур обещава да бъде интензивна.

Предстои ни седмица на мобилизация. Една седмица, за да убедим хората. Седмица, за да получим силно и ясно мнозинство. Само това силно мнозинство ще ни позволи да отговорим на неотложните нужди на французите и да посрещнем предизвикателствата на бъдещето.

Елизабет Борн - премиер на Франция /коалиция "Заедно"/

Кандидатите на "Национален сбор" (18.5-19.8%) не успяха да се възползват от инерцията на Марин льо Пен, която спечели над 40 на сто от гласовете на втория тур на президентските избори. Но крайнодясната партия все пак регистрира увеличение на броя депутати в Националното събрание.

 

В избирателните райони, където ще има втори тур между "Република, напред!" и лявата коалиция, призовавам хората да не избират между разрушителите отгоре и тези отдолу, между тези, които искат да ви лишат от правата ви, и тези, които искат да ви лишат от благата ви.

Марин льо Пен - лидер на "Национален сбор"

Но големият победител на изборите са негласувалите французи - техният брой възлиза на 52.49% - малко повече от изборите през 2017 г.