Европа

Първи тур на парламентарните избори във Франция

От Георги Колев Георги Колев Редактор
France

По-малко от месец след президентските избори, които отредиха втори мандат за Еманюел Макрон, французите са призовани отново да отидат до урните, за да изберат следващите 577 депутати в Национално събрание. Близо 49 милиона са регистрираните гласоподаватели. Избирателната активност показва драматичен спад, като според социологическите проучвания всеки втори не иска да отиде до урните.

 

Еманюел Макрон спечели президентския пост през април, с което стана първият държавен глава, който през последните 20 години е преизбран на поста. Вотът е решаващ за либерала Макрон, за когото е важно парламентарното мнозинство. Ако не го постигне, ще трябва да сформира коалиция и да доведе опозицията начело, което да спъне президентската му програма.
Коалицията "Заедно", която подкрепя Макрон и доминираше в Националното събрание, избрано през 2017 г., е с почти изравнени позиции в социологическите проучвания с алианса от 4 леви парти, наречен „Нов екологичен и социален народен съюз“, обединени около Жан-Люк Меланшон.
Част от стремежа му към победа е надеждата да бъде назначен за министър-председател - не твърде желателна перспектива, тъй като сегашният премиер Елизабет Борн ще трябва да се бори за мястото си.
Съществува сериозно разделение между тези, които подкрепят Макрон и неговата система на управление, и тези, които не го подкрепят, тъй като смятат, че той е постигнал малко и че голяма част от президентския му мандат е било повече позьорство, отколкото реални действия.
Първият тур на изборите за Национално събрание – долната камара на парламента, се провежда тази неделя, а вторият седмица по-късно, на 19 юни.