Свят

Нова ваксина носи надежда в борбата с маларията в Африка

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

В Кения повече от 3,5 милиона души се разболяват от малария всяка година, според оценки на правителството. Повече от 10 000 умират.

Но нова ваксина дава надежда за справяне със заразата. Предварителните тестове показват, че тя е по-ефективна от съществуващата, одобрена към момента за употреба от СЗО.

По-голямата част смъртните случаи са при деца под 5 години. Болестта пречи и на живота на хората, образованието, икономиката. Затова е много важно да има високоефективна ваксина срещу малария, която ще спаси децата от смърт и ще им даде възможност да да растат и да се развиват.

Франсис Ндунгу, имунолог, Оксфордски университет

Окончателните резултати от по-късните етапи на изпитвания все още не са публикувани, а Световната здравна организация проучва ваксината.

Междувременно Гана и Нигерия вече одобриха използването ѝ.

СЗО ще оцени данните от текущото изпитване в трета фаза в Кения, Танзания, Мали и Буркина Фасо. Ако смятат, че ваксината е безопасна и дава силна защита, ще дадат временно одобрение за по-широко използване в повече територии.

Франсис Ндунгу, имунолог, Оксфордски университет

По данни на Световната здравна организация 247 милиона души са заболели от малария през 2021 г., като 619 000 от тях са починали.