Свят

Замърсяването на река Найроби в Кения придобива застрашителни размери

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Река Найроби в Кения е все по-замърсена от битови отпадъци и промишлени агенти.

Докато чистата вода не достига, един от най-бързо развиващите се градове в Африка се бори да балансира нуждите от създаване на работни места и опазване на околната среда.

Когато бяхме млади, пресичахме реката и отивахме в имот на другия бряг да се забавляваме. След това се връщахме по същия път. Но сега реката е толкова замърсена и има толкова стъклени и други отпадъци, че не можеш да я пресечеш бос.

Иса Муса, жител на квартал Дандора в Найроби

Надолу по течението басейнът на река Ати е източник на много зеленчуци, продавани на пазарите в Найроби. Освен че унищожава растенията, замърсяването засяга поминъка на жителите на разрастващите се предградия на кенийската столица.

Земеледието е предизвикателство. Но още по-голямо предизвикателство е водата. Понякога тя е с добро качество, друг път – не е. Когато вали, водата става за използване, защото реката се пречиства, но когато валежите спрат, водата е солена и има химикали.

Морис Мутунга, земеделски производител

Проблемите са нагоре по течението, където селища извън закона като Корогочо, са насочили някои от канализационните си потоци към реката. Бедняшкото предградие има около 35 000 обитатели.

Новото правителство сформира комисия, чиято задача е да почисти и възстанови басейна на река Найроби. Но все още няма обявен краен срок за изпълнение, нито бюджет.