Общество

Случаят „Семерджиев“: Наказани са 40 служители на МВР, може да има и други

От Euronews България Euronews България

Наказани са 40-те служители на МВР, които са помагали на Георги Семерджиев, заяви вътрешния министър Иван Демерджиев. Той намекна, че броят им може да се увеличи.

На първа инстанция Семерджиев бе осъден на 20г. затвор заради катастрофата на бул. Черни връх, в която загинаха две момичета.

Съмненията за полицейски чадъри над него доведоха до вътрешни проверки в системата на МВР.

Семерджиев отговаря за общо 5 престъпления, извършени на 10 юни 2022 г. и на 5 юли 2022 г. В обвинителния акт пише, че мъжът е карал с включена полицейска лампа, със скорост 166 километра в час в градски условия, където ограничението е до 50 км в час, без шофьорска книжка и под въздействието на наркотици. Автомобилът е преминал на червен светофар.

За тежката катастрофа на бул. „Черни връх” обвинението е за причиняване на смърт по непредпазливост на две момичета: 21-годишната Хариет Стефанович и 26-годишната Христина Дилева, като действието е извършено под въздействието на метамфетамин, избягал е от местопроизшествието и като цяло случаят е квалифициран като особено тежък. Предвиденото наказание е от 5 до 20 години затвор. Случаят предизвика и редица рокади в СДВР.

Вижте още във видеото.